Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Θα είναι υπέροχο...


H μουσική των Βρετανών θρύλων, θα ακουστεί 12-15 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών! Στην σκηνή της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη ο μοναδικός ήχος των Pink Floyd θα «ζωντανέψει» μπροστά μας, από τους μεγάλους χορευτές του διάσημου μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου, με ειδικά σκηνικά και εκπληκτικά εφφέ φωτισμού! Μια εκρηκτική χορογραφία του Roland Petit επάνω στη μουσική των θρυλικών Pink Floyd.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Πρέσβυ της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Gianpaolo Scarante.

«Όλα ξεκίνησαν περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘60», διηγείται ο δημιουργός του μπαλέτου Roland Petit. «Μια μέρα η κόρη μου, που πρέπει να ήταν δέκα χρόνων τότε, μου δίνει έναν δίσκο των Pink Floyd και μου λέει: “Μπαμπά, πρέπει να κάνεις ένα μπαλέτο με αυτή τη μουσική.

Δεν υπάρχει καλύτερη!” Στην αρχή ήμουν πολύ διστακτικός, αλλά όταν άκουσα τη μουσική συμφώνησα με την κόρη μου. Έτσι, πήγα στην Αγγλία και συναντήθηκα με τους ίδιους τους Pink Floyd. Τους είπα τη σκέψη μου να κάνω ένα μπαλέτο με τη μουσικής τους και τους ρώτησα εάν συμφωνούν. Ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ στην ιδέα και μάλιστα πρότειναν να παίξουν ζωντανά στη παγκόσμια πρώτη!»

Έτσι, η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1972, με τους ίδιους του Pink Floyd να παίζoυν ζωντανά μπροστά σε 32.000 θεατές στο Palais des Sports στη Μασσαλία, κι από τότε έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, φυσικά με μεγάλη επιτυχία.

Μόνο μια ανήσυχη μεγαλοφυΐα, όπως ο Roland Petit, θα μπορούσε να μεταφράσει τη δυναμική και την ενέργεια της ροκ μουσικής των Pink Floyd σε ένα καλειδοσκόπιο φωτός, αρμονίας και ειδικών εφέ. Στο έργο περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Pink Floyd, όπως τραγούδια από τα άλμπουμ τους The Wall, The Dark Side of The Moon, Meddle, Is there Anybody Out There.

Το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου, ιδρύθηκε το 1887, και είναι μία από τις σπουδαιότερες χορευτικές ομάδες στον κόσμο. Με το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου έχουν συνεργαστεί οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του χορού διεθνώς όπως οι μπαλαρίνες Κάρλα Φράτσι και Αλεσάντρα Φέρι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, οι χορογράφοι Μιχαήλ Φωκίν και Λεονίντ Μασίν, οι οποίοι εισήγαγαν στη Σκάλα τους νεωτερισμούς των ρωσικών μπαλέτων, αλλά και σκηνοθέτες-σκηνογράφοι όπως ο Franco Zefirelli.


Ο Makhar Vaziev Διευθυντής του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου γεννήθηκε στον Καύκασο και σπούδασε χορό στην Ακαδημία «Αγριπίνα Βαγκάνοβα» στην Αγία Πετρούπολη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, συνεργάστηκε με τα μπαλέτα Κίρωφ του περίφημου θεάτρου Μαρίινσκυ, των οποίων έγινε πρώτος χορευτής το 1989. Από το 1995 έως το 2008 ήταν Διευθυντής των μπαλέτων Κίρωφ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Θέατρο Μαρίινσκι, τα διάσημα ρωσικά μπαλέτα παρουσίασαν έργα των μεγαλύτερων χορογράφων του 20ου αιώνα κι έδωσαν παραστάσεις στις σημαντικότερες χορευτικές του κόσμου.

Οι Pink Floyd είναι ένα συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής. Έχουν ξεχωρίσει τόσο για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, όσο και για τους νεωτεριστικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα εξώφυλλά τους, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες τους. Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στις πιο επιτυχημένες εμπορικά ροκ μπάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου